Een energiebeheersysteem heeft dezelfde functionaliteit als een datalogger (beschreven bij 'Energiemonitoring'), maar heeft een extra toegevoegde waarde, namelijk de mogelijkheid om toestellen aan- en uit te schakelen. Het aan- en uitschakelen van toestellen kan volledig gebeuren volgens een aantal vooraf ingestelde waardes zoals bv. 'schakel toestel X in als er gedurende 15 min een overschot van energie is en laat het toestel dan 2u aanstaan'. Of 'schakel toestel Y uit als de totale consumtie van energie boven een bepaalde waarde gaat'. Zo kan je ervoor zorgen dat bv. je piekvermogen niet onbedoeld de pan uit zwiert, of dat je zoveel mogelijk van je opgewekte zonnestroom zelf gebruikt (als je zonnepanelen hebt). Op termijn zouden we naar een 'Wise Grid' moeten gaan, dit is energiebeheer op veel grotere schaal. Zover zijn we echter nog niet, maar je kan zelf al wel wat doen.

 

Momenteel is de markt op vlak van 'slim aansturen' nog volop in ontwikkeling en zijn vele toestellen niet compatibel met elkaar. Bekijk het als de vroegere gsm opladers, ieder merk had zijn eigen connector waardoor je oplader X niet op gsm Y kon gebruiken. De wet verplichte later dat compabiliteit van gsm opladers, wat een hele vooruitgang is. Op het vlak van toestellen aansturen via energiebeheersystemen zitten we met dezelfde uitdaging. Sommige toestellen zijn aanstuurbaar maar enkel via een bepaald platform. Anderen hebben dan weer hun eigen systeem ontwikkeld. De meeste toestellen zijn echter helemaal nog niet aanstuurbaar...

 

Hier is soms wel een mouw aan aan te passen door de creativiteit van de installateur. Een eenvoudig voorbeeld is het aansturen van je warmwaterboiler. Een  warmwaterboiler (zonder warmtepomp of andere snufjes) kan je loskoppelen van de voeding en terug aankoppelen wanneer je wil. Denk maar aan de timer die er vaak wordt tussengezet. Een energiebeheersysteem kan dan jouw boiler aanzetten wanneer er genoeg zonnestroom is (als je zonnepanelen hebt) of uitzetten wanneer je ander verbruik van elektriciteit te hoog is omdat er bv ook een vaatwasser aan het draaien is. Hierdoor ga je energie nuttiger besteden en capaciteitstarrief vermijden. Besparen op je rekening dus.

Energiebeheersystemen

De installatie 

- Abracadabra -

Elektriciteitswerken 

KODEC

Energiebeheersysteem
Voor bedrijven en particulieren

Capaciteitstarief

Digitale Teller